Home » EXTRA INFO » Costa Blanca

Costa Blanca

Waarom de Costa Blanca ?

De Costa Blanca is een echte strandbestemming. De Costa Blanca oftewel de ‘witte kust’ is enorm populair onder de Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

De Costa Blanca is de geografische benaming voor de ongeveer 180 km lange kuststrook in het zuidoosten van Spanje en is voornamelijk bekend vanwege de goede vakantiemogelijkheden. De Costa Blanca begint vanaf de plaats Calpe (ten noordoosten van de plaatsen Benidorm en Altea) in het noordoosten en vervolgt een zuidwestelijke richting tot aan de plaats La Manga del Mar Menor (kustplaatsje ten zuidoosten van de stad Murcia).

De Costa Blanca is bij veel Nederlanders en Belgen bekend vanwege bekende vakantieplaatsen zoals Benidorm, Altea, Alicante en Torrevieja. De Costa Blanca en de Costa del Sol tellen momenteel samen het grootste aantal inwoners boven de 65 jaar van de gehele wereld. De komende jaren zal dit aantal alleen nog maar toenemen, mede door met name het aantrekkelijke klimaat.

De Costa Blanca biedt uitgestrekte zandstranden voor de liefhebbers van de zon en de zee. De stranden lopen wat betreft diepte over het algemeen langzaam af en zijn daarom geschikt voor vakanties met gezinnen en kinderen. Ook zijn er aan de Costa Blanca ongelooflijk mooie rustige rotsstranden te vinden waar men heerlijk kan snorkelen en duiken. De stranden worden omringd met dennenbomen begroeide duinen en veel stranden hebben rondgeslepen kiezels en talrijke plekjes die alleen bereikbaar zijn met kleine bootjes, waar men dagenlang onvergetelijk kan genieten.

Hoewel de Costa Blanca een prachtige kust heeft zijn ook in het binnenland schitterende landschappen te bewonderen. Deze zijn nauw verbonden met een levensstijl geworteld in het plattelandsleven, de industriële ontwikkeling en feestelijke tradities. Het is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa en dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking is er het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met vele faciliteiten voor de bezoekers.

Hier vind je bergen die tot vlakbij de Middellandse Zeekust reiken.


Klimaat

De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat met het minste contrast in weerbeeld van heel Spanje. Neerslag valt er het hele jaar door vrij weinig en de zon laat zich alle maanden flink zien. Ook op het gebied van temperaturen zijn er weinig extremen te vermelden. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger komen in dit deel van het land ook niet veel voor. De milde droge winters en de aangenaam warme en droge zomers worden veroorzaakt door een mediterraan klimaat waarbij de Middellandse Zee in de winter een verwarmend effect heeft op de streek. Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van bergen en heuvels achter de Costa Blanca die de warmte van de zee vasthouden en de kou uit het binnenland tegenhouden in de winter. Dit klimaat is uitstekend voor diegenen die hier het hele jaar door willen vertoeven.

De gemiddelde temperatuur aan de Costa Blanca bedraagt ongeveer 18 graden.
En met circa 320 dagen zon geeft dat een hoge kwaliteit aan het Spaanse buitenleven in de wintermaanden!

palm en zon

Gezondheidszorg

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Spanje is zeer goed, in het bijzonder in de grote urbane centrums. Er bestaat eveneens een privé sector en de schatting is dat ongeveer 15% van de bevolking, hoofdzakelijk in Madrid en Barcelona, daar gebruik van maakt. De Spaanse regering moedigt deze ontwikkeling aan door belastingaftrek van particuliere gezondheidsverzekeringen die door werkgevers zijn afgesloten.

Alle Spanjaarden hebben recht op vrije keuze van de huisarts. Bijna iedereen kan zijn huisarts binnen een dag bezoeken. Er wordt geschat dat ongeveer 8% een wachttijd van 2-4 dagen heeft. De huisarts bezoekt ook de spoedgevallen aan huis en is degene die de patiënten doorstuurt naar de specialist, behalve voor verloskunde of bezoek aan de oogarts.

De meeste artsen werken als team in een groepspraktijk in een medisch centrum, de zg. ambulatorios. Verwijzingen naar de specialist betekent normaal gesproken het bezoek aan een gespecialiseerde kliniek, die onafhankelijk zijn of deel uitmaken van een ziekenhuis. Er zijn bijna 800 ziekenhuizen in Spanje. Ongeveer 2/3 van de ziekenhuisbedden bevinden zich in openbare ziekenhuizen waar 80% van alle ziekenhuiszorg plaatsvindt. De particuliere klinieken zijn meestal kleiner en in bepaalde gevallen mogen de openbare ziekenhuizen contracten afsluiten met particuliere klinieken voor bepaalde onderzoeken of indien er extra bedcapaciteit nodig is.
Alle openbare ziekenhuizen zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen. In elk gebied in Spanje met een eigen bestuur (autonomía) is ten minste een groot openbaar ziekenhuis dat beschikt over het personeel en de apparatuur om zeer gespecialiseerde handelingen te verrichten met de meest moderne technieken.

Zoals in de meeste Europese landen zijn er wachtlijsten voor facultatieve en niet urgente chirurgische ingrepen. Om deze chirurgische wachtlijsten te verkorten heeft de Spaanse regering er voor gezorgd dat bepaalde ziekenhuizen meer uren opereren, inclusief in de avonduren.

Alle medische hulp of ziekenhuiszorg in de publieke sector is gratis voor de patiënten, maar zij moeten wel ongeveer 40% betalen van de kosten van geneesmiddelen die buiten het ziekenhuis zijn voorgeschreven. Alhoewel gepensioneerden en werkelozen tot nu toe vrijgesteld zijn van deze eigen bijdrage, bestaan er plannen bij de Spaanse regering om een eigen bijdrage van 10% in te voeren voor gepensioneerden.

Ingezetenen van landen die tot de EU behoren kunnen gratis medische behandeling krijgen in Spanje na presentatie van de desbetreffende documenten (b.v. formulier E-111) , hoewel het voor vakantiegangers aan te bevelen is een privé verzekering af te sluiten. Aan de kust zijn zelfs vele medische gezondheidscentra en specialisten aanwezig die u in uw eigen taal kunnen ondersteunen en helpen.

Genezing door een zoutbad!

De toename van noord- en midden-Europese toeristen, die in het zuiden van de provincie Alicante niet alleen rust en zon zoeken, maar ook de heilzame werking van de schone lucht, een mild middellandse zeeklimaat en de mogelijkheid van een therapeutisch gebruik van het mineraal houdende water van de zoutmeren (Salinas), neemt volop toe.

De grote verdamping van het water van de Salinas zorgt voor een microklimaat met milde wintertemperaturen. Lange zomerdagen, weinig regenbuien en schone lucht (er is geen industrie in de omgeving) zijn de klimatische eigenschappen van deze omgeving.

Rust, ontspanning, bewegingstherapie, gezelligheid, inheems eten met veel vis, groenten en fruit zorgen voor een gezond leven en verzachten kwalen. Naast de therapeutische therapie vindt men steeds meer toepassingen voor dit overgeconcentreerde water van deze wereldbekende zoutwinningen der Salinas welke grote bijval oogsten. De zoutmeren hebben een natriumchloride gehalte (kookzout) van 150-180 gram per liter en bij de kristallisering wel 250 gram. Andere belangrijke mineralen zijn magnesiumchloridesulfaat, kalium- en natriumbromide en calciumsulfaat.

Deze Salinas zijn ten hoogste 1 meter diep en zijn van een circa 20 km lange kust omzoomd. Het therapeutische gebruik van deze Salinas kan in de vorm van een bad, liggend of zittend, in de vorm van deelbaden, modderbaden en/of pakkingen genoten worden. Deze baden veroorzaken een uitwisseling van stoffen door de huid, bij een vol bad, tot mechanische werkingen door de opwaartse druk van het sterk mineraal houdende water. Modderbaden en pakkingen worden ook bij hogere bad temperaturen, vanwege de langzame en gelijkmatige warmte-overdraging op de huid, goed verdragen. Plaatselijk, afhankelijk van de gebruiksduur, bewerkstelligen ze een milde of diepgaande doorbloeding van de huid. De aderen worden vergroot, pijn van chronische ontstekingen worden door de verzachtende en ontspannende werking gestimuleerd, wat tot een verbetering van de algehele conditie leidt.

 

 

 

Bezienswaardigheden

De meeste mensen die de Costa Blanca bezoeken doen dat om te genieten van het aangename klimaat, de stranden en het heerlijke leven aan de kust. De Costa Blanca heeft echter meer te bieden. De Costa Blanca biedt een aantal leuke, mooie en interessante bezienswaardigheden die je verblijf in Spanje extra de moeite waard maken.
We noemen hier slechts drie van de vele bezienswaardigheden die je in de Costa Blanca aantreft:

Castillo de Santa Bárbara
Midden in Alicante staat Monte Benacantil. Deze 166 meter hoge berg is al eeuwenlang strategisch gezien een belangrijke plek binnen de stad Alicante. Het biedt een perfect uitzicht over de stad en de zee. Vroeger is hier het Kasteel van Santa Barbara gebouwd. Castillo de Santa Bárbara bestaat uit verschillende elementen die gedurende verschillende tijdperken toegevoegd zijn. De meest recente toevoegingen zijn de telecommunicatie-antennes die bovenop het fort staan en de nieuwe liften die je vanuit het hart van de berg naar boven brengen. Je hoeft daarom niet zelf naar boven te lopen om van het adembenemende panoramische uitzicht over Alicante te genieten.

Palmenstad Elx (Elche)
Meer dan duizend jaar geleden begonnen de Arabieren, die toen in deze streek de macht hadden, met het planten van vele palmbomen in en rondom Elx (Elche). Dit is uitgegroeid tot een hoeveelheid van meer dan driehonderdduizend palmbomen. Elx heeft daarom een unieke uitstraling gekregen die het ook zal behouden. De plaatsing van de Palmeral van Elx op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in het jaar 2000 zorgt ervoor dat de palmbomen niet gekapt mogen worden. Het grootste deel van het palmenbos kun je vrij bezoeken. Een klein gedeelte is onder de naam Huerto del Cura ingericht als botanische tuin. Om dat deel te bezoeken moet je betalen.

Guadalest
Het dorpje Guadalest ligt in het binnenland. Het oude dorp is een samensmelting van bezienswaardigheden. Dit is de reden dat dagelijks duizenden bezoekers afreizen naar Guadalest. De ligging van de dorpskern is wat het zo uniek maakt. Het dorp ligt verscholen achter en op een berg. Er is slechts één toegang tot dit deel van het dorp: een tunnel leidt je naar binnen. Hierdoor was het dorp ideaal te verdedigen tegen vijanden. De dorpelingen zagen vijanden als van veraf aankomen vanwege de torentjes die ze als een soort van kraaiennest gebouwd hebben. In Guadalest vind je het Kasteel van Guadalest (die moet je bezoeken), een fraai dorpsplein met schitterend stadhuis, het stuwmeer en meerdere musea’s.

Markten en Rastro´s

Bezoek ook eens de gezellige markten in Spanje. Het is altijd weer een genot om over de kleurrijke markten rond te dwalen en om daar je inkopen te doen. De meeste markten worden doorgaans gehouden van 09.00-13.00 uur. Op rastro’s vind je vooral tweedehands spullen en

Agenda

Voor meer bezienswaardigheden in de Costa Blanca verwijzen wij u graag naar het Spaanse Verkeersbureau en/of de vele reisgidsen die er over de Spaanse Costa Blanca bestaan.

 

guadelest2

 


Ontspanning

Orihuela-Costa kent veel uitgaansgelegenheden. Dehesa de Campoamor zelf heeft naast diverse restaurants en barretjes, een discotheek en een open lucht bioscoop. In Alicante zijn de meeste uitgaansgelegenheden te vinden in de oude wijk en in het havengebied. In de oude wijk, El Barrio, vindt u talloze bars en diverse clubs. Een drukbezochte club is La Mision en ook Ovuca is een populaire discotheek. Meer clubs zijn te vinden in het havengebied. Eén van de grootste clubs van Alicante is El Puerto di Roma en in Ay Carmela in dezelfde straat kunt u terecht wanneer u van Spaanse muziek houdt. Techno- en houseliefhebbers zullen zich vermaken in de Z Klub of de Metro Dance Club. Stapavonden beginnen veelal in El Barrio en verplaatsen zich gaandeweg de avond richting El Puerto, de haven, waar de clubs tot in de vroege ochtend geopend zijn. In de zomer worden leuke feesten georganiseerd door de Chiringuitos (strandbars) op de stranden van Postiguet en San Juan.

16

 

Naast de uitgaansgelegenheden biedt de Costa Blanca ook veel sportmogelijkheden. U kunt hier onder andere golfen, fietsen, tennissen, voetballen, surfen. Daarnaast zijn er voldoende sportscholen waar u een uitgebreide selectie vindt van diverse sporten, zoals fitness, aerobics en spinning. Voor de echte actievelingen beschikt de Costa Blanca ook over een groot aantal watersportcentra voor plezier op zee.

Ook voor winkelen kun je hier enorm goed terecht. 1e klas merken en internationale designers kom je hier tegen. Exclusieve modehuizen en grote winkelketens met de nieuwste design ontbreken niet in dit beeld. Oneindig veel mogelijkheden voor een dagje shoppen kan uitstekend in La Zenia Boulevard.

Ontspannen kan ook in combinatie met het ontmoeten van nieuwe mensen. Aan de Costa Blanca bevinden zich tal van Nederlandstalige clubs. Hun missie is het bevorderen en onderhouden van maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten. U kunt hier, naast het delen van informatie, gezellig met elkaar wandelen, klaverjassen of fietsen.
De dichtstbijzijnde club zit in Torrevieja: Nederlandstalige Vereniging Torrevieja E.O.


Feesten en festivals

Spanjaarden zijn dol op feesten en tradities. Katholieke feesten worden dan ook uitbundig gevierd, met name de week voor Pasen (de Heilige Week). Wat je aan de Costa Blanca niet mag missen zijn een tweetal soort feesten, waar iedere plaats haar eigen invulling aan geeft en waarvan ook de data verschillend zijn per jaar. Deze twee feesten zijn de Patroonsfeesten (ter ere van de patroonheilige van de betreffende plaats) en de Fiestas Moros y Cristianos. Bij dit laatstgenoemde feest viert men de overwinning van de Christenen op de Moren. Vuurwerk, parades en allerlei voorstellingen horen bij deze meerdaagse feesten.

Feestdagen in Spanje /Alicante 2016

JANUARI
01 Nieuwjaar- Año Nuevo
06 Drie Koningen – Reyes

MAART
19 Dia de Murcia in Comminidad Valencia
19 Vaderdag
24 Witte Donderdag
25 Goede vrijdag
27 Pasen
28 Paasmaandag

MEI
01 Feest van de Arbeid – Día del Trabajo Valencia

AUGUSTUS
15 Maria hemelvaart – Asunción de la Virgen

OKTOBER
09 Dag van het land Valencia – Día de la Comunidad Valenciana
12 Nationale Feestdag van Spanje – Día de la Hispanidad

NOVEMBER
01 Allerheiligen – Día de Todos los Santos

DECEMBER
06 Dag van de Spaanse constitutie – Día de la Constitución Española
08 Dag van de onbevlekte ontvangenis – Inmaculada Concepción
08 Moederdag
25 Kerstmis – Navidad