×
Van Dam Estates: Dé GIPE gecertificeerde Nederlandstalige makelaar in Zuid-Spanje

Onderweg in Spanje

De wondere wereld van Spanje achter de costa's

Lees Onderweg in Spanje in vogelvlucht voor meer uitgebreide informatie over steden, dorpen, natuur, feesten en gewoonten.

Wie een huis heeft gekocht aan de Costa Blanca of de Costa Cálida blikt vooruit op een relaxte toekomst waarin zon, zee en een ongedwongen levensstijl centraal zijn. En er is genoeg te genieten in onze regio. Op de pagina's op onze website die zijn gewijd aan deze costa's en onze Blog artikelen kunt u talrijke tips, suggesties en inspiratie vinden, om uw leven zinvol en aangenaam te maken. Maar soms willen we meer. Als u voor kortere of langere tijd wil ervaren wat Spanje nog meer te bieden heeft, willen we u wegwijs maken in de Wondere Wereld van de rest van Spanje. Wist u bijvoorbeeld dat na China en Italië geen enkel land ter wereld zoveel vermeldingen heeft op UNESCO's lijst van erkend cultureel erfgoed als Spanje. In wat volgt zal sommige informatie (redelijk) bekend voorkomen, maar laat u svp verrassen door de verborgen parels, de onvermoede feiten, de bizarre festiviteiten en de adembenemende schoonheid van de rest van Spanje. Op deze pagina schetsen wij de grote lijnen. 

Oude Steden

Spanje heeft een lange, rijke en zeer gevarieerde geschiedenis. De tastbare bewijzen daarvan zijn in overvloed terug te vinden in vele schitterende steden. Allemaal met een eigen verhaal en allemaal met bijzondere details waardoor zij zich onderscheiden van andere steden. Maar dat betekent niet dat de Spaanse metropolen zijn bevroren in een ver verleden. Integendeel. De Spaanse steden bruisen van hedendaagse vitaliteit, dankzij de liefde voor het goede leven van de bewoners. Dat zij daarbij worden geholpen door de zegeningen van het klimaat is duidelijk. Daarom zijn er weinig plaatsen op de wereld waar het terrasleven zo welig tiert als in de Spaanse gemeenschappen. Dat gerandeert de ideale combinatie van actief onderzoeken en relaxed genieten met een drankje en enkele tapas.

De culturele en historische hoogtepunten van Spaanse steden verschillen nogal. Dat komt omdat de volkeren, die in de loop der eeuwen Spaanse gebieden bezetten, hun stempel slechts drukten op delen van het land. Dat verklaart waarom Moorse invloeden ten zuiden van Madrid nog overal herkenbaar zijn, terwijl de noordelijke provincies daarvan grotendeels bespaard bleven. Uiteraard zijn de sporen die de Romeinse overheersers nalieten zeer uitgebreid te zien in het hele land. Anderzijds hadden zeevarende volken die voor de de Romeinen voet aan wal zetten niet de militaire kracht om grote delen van Spanje te beïnvloeden. Daarom blijven de overblijfselen van de aanwezigheid van Kelten, Phoeniciërs en Grieken veelal beperkt tot relatief smalle kuststroken.

Al met al maakt dat Spanje tot een lappendeken van architectonische invloeden en geeft het de bezoekers van de steden steeds een ander en verrassend gezichtspunt.

Veel van de populairste steden hebben hun toeristenindustrie opgebouwd rond het erfgoed van een ver verleden. Zo associëren we Granada vooral met het Alhambra Paleiscomplex en afficheert Cordoba zich graag met de oogverblindende  moskee annex kathedraal. Het is niet anders met steden als Toledo en Sevilla. Ook daar drijft de toeristenindustrie grotendeels op de aantrekkingskracht van wat de oudheid voortbracht.

Moderne keuzes

Maar steeds meer steden mixen hun verleden met meer moderne attracties. Een goed voorbeeld daarvan is Barcelona. Het wandelgebied de Ramblas en de kathedraal La Sagrada Familia zijn twee voorname redenen voor een bezoek. Wie aan Barcelona denkt, kan moeilijk heen om de architectonische wonderen die Gaudi heeft nagelaten. De kathedraal die hij ontwierp en de verschillende huizen en het park Güell zijn allemaal ontsproten aan een brein, dat even bizarre als gedurfde opvattingen heeft over schoonheid.

Valencia is de laatste decennia een smeltkroes geworden van oud en futuristisch modern. De traditionele trekpleisters van weleer zijn de kathedraal, de oude binnenstad, een basiliek en twee 15de eeuwse torens, die onderdeel waren van de oude stadsmuur. Maar Valencia is tegenwoordig vooral populair vanwege de ultramoderne 'Stad van Kunst en Wetenschap' met onder andere een planetarium, een operagebouw en het grootste aquarium in Europa.

Bilbao is opgestuwd in de vaart der volkeren met de komst van het Gugenheim museum. Bezoekers uit heel de wereld komen naar de stad om niet alleen de exposities van moderne kunst te bewonderen. Het pand zelf is vaak bestempeld als het belangrijkste gebouw van de moderne tijd, dat er uitziet als 'een fantasieschip met golvende vormen gehuld in een mantel van titanium'. Sinds de bouw van hry Gugenheim museum heeft Bilbao een reeks andere vooruitstrevende projekten uitgevoerd.

Weer andere steden trekken veel publiek, omdat ze iets aparts te bieden hebben. Zo is Santiago de Campostela een stad waar bezoekers komen vanwege de wereldberoemde bedevaart. Jerez de la Fontera heeft als sherrystad een naam opgebouwd, terwijl ook de paardendressuurscholen en bijbehorende shows en flamenco muziek mensen naar de stad lokken.

In vrijwel alle steden kan de bezoeker kiezen uit veel verschillende manieren om te genieten van het aanbod. City tours met bussen, die de belangrijkste trekpleisters aandoen, zijn een manier. Wandel tours met gidsen door de centra, die soms gratis zijn, zijn een andere wijze om een stad te ontdekken. Verder is er een groeiend aantal tours, die zijn toegespitst op heel specifieke aspekten van het leven in die stad.

Dorpjes

Wie Spanje in een lagere versnelling wil ervaren, heeft de keuze uit bezoeken aan talrijke idyllische dorpjes, elk met hun eigen charme. Slaperige vissersdorpjes, pittoreske berggemeenschappen, plaatsjes ingeklemd tussen imposante heuvels passeren allemaal de revu tijdens een tocht door Spanje. Sommige dorpjes zijn een uitgebreid bezoek waard, terwijl anderen een vluchtig intermezzo kunen zijn tijdens een meerdaagse stedentocht. Plaatsjes om even te ontvluchten aan het 'bombardement' aan interessant erfgoed in de grote steden.

Albarracin in de provincie Teruel heeft de eer onlangs door het grote dagblad El Pais te zijn uitgeroepen tot het mooiste dorp in Spanje. Vanuit het dorp, dat ligt ingeklemd tussen bergen, wacht bezoekers fraaie vergezichten. Het roodkleurige dorp heeft kronkelige straatjes, een fraaie kathedraal en een eeuwenoude verdedigingsmuur die nog volledig in tact is.

Besalú in Catalonië heeft verschillende ijzers in het vuur. De aankomst over de 12de eeuwse Romeinse brug is ronduit specataculair. In het kleine dorp waart de sfeer van de middeleeuwen nog volop rond met oude Joodse baden en een gerestaureerd klooster. Besalú staat verder bekend als de plaats waar een van de fraaiste collecties van miniatuurkunst valt te bewonderen. Wat dacht u van een karavaan kamelen afgebeeld in het oog van een naald?

Vanuit het hoog gelegen dorpje Montefrio in Andalusië reiken de olijfvelden voor zo ver als men kan zien. Logisch, want olijven zijn hier een belangrijke bron van inkomsten. Behalve de ligging is dit dorp met witgewassen huisjes vooral populair vanwege de aanwezigheid van een rond kerkje, dat is gemodelleerd naar het beroemde Pantheon in Rome. Het is het enige kerkje van die vorm dat sinds de Moorse overheersing in Spanje is gebouwd.

Malpartida de Caceres is in Spanje en ver daar buiten bekend als het Ooievaarsdorp. Vlakbij Portugal hebben witte ooievaars daar massaal hun nesten gebouwd. Jaarlijks strijken meer dan 150 van de vogels neer in het dorp en even daar buiten om de volgende generatie ooievaars groot te brengen.

Trevélez is het hoogst gelegen dorp in Spanje. In de Sierra Nevada, op een hoogte van 1600 meter, staat Trevélez bekend als het dorp van de serranohammen. Vrijwel in alle huizen hangen deze langzaam rijpende hammen vanaf het plafond. Het geheim van de hoge kwaliteit van de hammen is een combinatie van de droge berglucht met het inwrijven met zeezout. O, en een flink portie geduld, want ze moeten tenminste 23 maanden hangen.

Cudillero in Asturias is zo'n dorpje dat alles heeft om even volledig tot rust te komen. Een kleine baai met een veelheid aan terrasjes en restaurants, gekleurde huisjes en knusse kronkelstraatjes. Het is niet vreemd dat Cudillero regelmatig opduikt op de lijstjes van mooiste Spaanse dorpjes. 

Frigiliana is een wit dorpje aan de Costa del Sol, dat een van de best geconserveerde Moorse plaatsjes is in Spanje. Op slechts tien kiometer afstand van het populaire Nerja kunnen beide dorpen gemakkelijk worden gecombineerd op een dagje uit in die regio. Ook een bezoek aan de populaire Nerja grotten mag dan niet ontbreken.

Cuenca is weliswaar geen dorp, maar een klein stadje. Toch verdient het een plek in deze korte opsomming. Het stadje in Castilla La Mancha is beroemd om twee redenen. De eerste is het complex 'hangende huizen', die vervaarlijk op de rand van een afgrond lijken te balanceren. Even buiten het stadje is de tweede reden gelegen: de 'Betoverde Stad'. Daar heeft de natuur vreemde creaties in de rotsen gemaakt. Met een beetje fantasie kunnen herkenbare vormen zoals een brug, een paddestoel of een nijlpaard worden ontdekt.

Hoe u dit kaartje kunt gebruiken. Klik op het icoon linksboven de kaart. Er verschijnt dan een lijst van onderwerpen. Dit geeft u de optie het gewenste onderwerp of onderwerpen aan te vinken. U krijgt zo toegang tot de informatie over de lokatie in Spanje en een aantal foto's over het onderwerp. U kunt desgewenst ook een icoon op de kaart zelf aanklikken om die informatie te zien. Gebruik de + en - icoontjes links onderaan de kaart om de te bekijken gebiedsgrootte aan te passen aan uw wensen.

Natuur

Voor natuurliefhebbers is Spanje een waar paradijs. Tot in alle uithoeken van het schiereiland zijn legio Nationale Parken en Natuurlijke Parken te vinden. Het onderscheid tussen die twee heeft te maken met de mate van bescherming die deze parken genieten. Onder natuurlijke parken kunnen bijvoorbeeld ook dorpen met hotels of campings vallen. Verder zijn er dan nog honderden beschermde gebieden die door de 17 autonome provincies zijn aangewezen.

Het meest bezochte natuurgebied op het vasteland van Spanje is Picos de Europa, dat ligt in de bergketen die de provincies Asturias, Cantabria en Castilla & Leon bestrijkt. Picos heeft grote eiken- en beukenbossen, die eeuwenlang vrijwel onaangetast zijn door mensen. Bovendien is het gebied de plaats waar sommige van de diepste grotformaties in Europa kunnen worden gevonden, zoals de Torca del Cerro, die ruim anderhalve kilometer ondergrond gaat.

Eveneens in het noorden van Spanje ligt het Irati woud, een van de grootste en best bewaarde beuken- en sparrebossen in Europa. Omgeven door de bergen van de Pyreneeën in de provincie Navarra, moeten de bossen qua schoonheid wedijveren met de weilanden en wateren in het gebied.

Las Médulas in Castilla en Leon is een gebied waar oude Romeinse goudmijnen zijn overwoekerd door kastanje- en eikenbossen. De natuur hier, en dan vooral de ondergroei, verzorgt een kleurrijk schouwspel. De mooiste kleuren kunnen in de lente- en herfstmaanden worden bewonderd.

Het park Sierra de Grazalema in Andalusië is een van de vochtigste en mooiste berggebieden met een erg rijk vogelleven. Met enig geluk kunnen aasgieren worden gezien. Bovendien is het park in de buurt van Cadiz in trek vanwege de vele kalksteen grotten. Eveneens bekend voor een grote variatie aan roofvogels is het bergachtige park Monfrague in Extremadura.

Het Nationale Park Donana in de rivierdelta van de Guadalquivir in Andalusië is een favoriet gebied waar vogels en zoogdieren gedijen. Het is een van de mooiste en meest diverse wetlands in Europa. In een dag kan de bezoeker een grote hoeveelheid  eco-systemen ervaren, zoals pijnboombossen, een moerasgebied, rotswanden, een duinenrij, lagunes en een 30 kilometer lang ongerept zandstrand.

Naast de gebieden, die een bepaalde beschermde status hebben, is er ook op kleinere schaal volop te genieten van de grote biodiversiteit in Spanje. Legio rivieren, meren, stuwmeren, wetlands, semi-woestijnen, gebergten, heuvelruggen, grotten (vooral in de noordelijke provincies) en steppes hebben veel in petto voor natuurliefhebbers.

Minder bekend is dat Spanje's flora gevarieerder is dan in de rest van Europa. Van de ongeveer 9.000 verschillende plantensoorten in Europa komen er rond 8.000 in Spanje voor. Daarvan zijn 2.000 uniek voor het Iberisch schiereiland. Dat wordt toegeschreven aan het feit dat gedurende de laatste ijstijd delen van het schiereiland niet werden bedekt door ijs. Daarom overleefden vele plantensoorten die in de rest van Europa afstierven.

Feesten

Elk land heeft merkwaardige feesten. Wat moet de rest van de wereld wel niet denken van een Spaanse bisschop, die per stoomboot naar Nederland afreist om daar, gezeten op een schimmel en vergezeld door zogenaamde Zwarte Pieten kadootjes door schoorstenen aflevert aan lieve kinderen. Stoute kinderen gaan in een jutezak en worden mee teruggenomen naar Spanje. Maar laten we eerlijk zijn: het verbleekt allemaal bij de eindeloze reeks bizarre ideeën die ten grondslag liggen aan de lokale en regionale feesten waarop Spanje ons jaarlijks trakteert.

Sommige feesten grijpen terug naar een eeuwenoude traditie, terwijl andere festiviteiten vooral lijken te zijn ontsproten aan een brein met gevoel voor het absurde. En als dat publiek trekt en geld in de lokale economie pompt, des te beter. Het maakt die laatste feesten er niet minder leuk om.

Tenminste twee vreemde feesten kunnen inmiddels op internationale interesse rekenen en zullen bij de meeste mensen bekend zijn: de jaarlijkse stierenrennen in Pamplona en de tomatengevechten in Buñol. Hier volgt een opsomming van enkele van de jaarlijks terugkerende minder ingeburgerde, merkwaardige festiviteiten.

Een nogal macaber feest is dat van Santa Marta de Ribarteme in het Galische dorp As Nevas. Het centrale gegeven is een parade door het dorp van doodskisten. Beetje vreemd. Maar het wordt pas echt macaber als u bedenkt dat er levende mensen in die doodskisten liggen. Familieleden van mensen die een bijna doodervaring hebben meegemaakt dragen de open kisten door het dorp naar de kerk. Dit is een teken van dankbaarheid voor de Maagd Maria, die hun geliefden een tweede kans heeft gegund.

Feestelijk wordt het na de parade met live muziek, veel eten en vuurwerk.

Van de oude zieken naar baby's. Ook daar hebben we een feest voor. Het feest daarvoor is dat van de Salto del Colacho in Castrillo de Murcia in de provincie Burgos. Na een processie zegent een pastoor de kinderen die het laatste jaar zijn geboren. De baby's worden dan op kussens midden in de straat gelegd, omringd door een altaar met bloemen. De Colacho is een in rood en geel geklede man, die de duivel vertegenwoordigt. Dit personage wordt bespot en beledigd door de lokale bevolkng en uiteindelijk gedwongen over de baby's te springen. De symboliek wil dat de baby's nu gevrijwaard zijn van boze geesten en een gelukkig leven zullen leiden.

Tarragona staat bekend als het grootste feest ter wereld van de menselijke torens. Om het jaar worden de torens gebouwd, die ruim tien meter hoog zijn. Met precisie klimmen de deelnemers omhoog en reiken dan tot zeven verdiepingen. Echt gevaarlijk is het niet, omdat de torens worden omgeven door een enorme massa mensen, die een eventuele val zal breken. Andere steden doen iets soortgelijks, zoals bijvoorbeeld Alicante. 

La Vijanera in Silio in Cantabrie wordt de eerste zondag van het nieuwe jaar gehouden. Dit is een gemaskerd feest waarbij mensen in dit dorpje rondlopen als Zarramacos. Uitgedost met veren, grote koeienbellen en punthoeden wordt gejaagd op een denkbeeldige beer, die het kwaad vertegenwoordigt. Ook in deze mix van traditie, bijgeloof en dolle pret staat de overwinning van het goede over het kwaad centraal.

Tijdens de fiesta de la Filoxera in Penedés in Catalonië dansen reuzen met grote hoofden in het dorp, terwijl 'wespen' de gemeenschap onveilig maken. Wat volgt gedurende de dag is een strijd tussen reuzen en wespen met veel vuur en muziek. Dit feest gaat terug naar het eind van de 20ste eeuw toen een wespenplaag de lokale wijnbouw compleet veranderde. Dat was de reden om zich voortaan toe te leggen op witte druiven en later cavawijnen.

Het feest van de Cascamorras in Guadix en Baza, in de provincie Granada. is een grappig en smerig feest. Cascamorras is een veelkleurige nar uit Guadix die in september het buurdorpje Baza bezoekt.en daar de beeltenis van de maagd van barmhartigheid wil stelen. De dorpelingen proberen dat te voorkomen en besmeuren de dief met dikke zwarte verf en achtervolgen hem. Hij mag de maagd echter alleen meenemen als hij niet wordt bekliederd. Dat lukt hem uiteraard niet en terug in Guadix wacht een verbolgen dorp dat hem ook daar achtervolgt en smerig maakt.

Lees Onderweg in Spanje in vogelvlucht voor meer uitgebreide informatie over steden, dorpen, natuur, feesten en gewoonten.