Home » Praktische info Costa Blanca » Omgeving Costa Blanca » Spaanse binnenland van Alicante

Het Spaanse binnenland van Alicante

In dit gebied liggen onder andere de volgende dorpen en steden, die onderling erg verschillen in omvang en grootte:

  • Aspe
  • Hondon de los Frailes
  • Hondon de las Nieves
  • Monovar
  • Monforte del Cid
  • Albaterra
  • La Canalosa
  • Elche

Aspe is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante in de regio Valencia met een oppervlakte van 71 km². In 2007 telde Aspe 19.246 inwoners.

Hondón de las Nieves is een gemeente van de Spaanse streek Vinalopó Medio. Het is bekend dat de christelijke legers Hondón in 1246 op de Moren hebben veroverd. Tot 1839 maakte het deel uit van het ambtsgebied van Aspe en in dat jaar werd het een onafhankelijke gemeente samen met Hondón de los Frailes. In 1926 zijn Hondón de las Nieves en Hondón de los Frailes van elkaar gescheiden. In 1900 telde de gemeente 3.690 inwoners, maar dan nog wel samen met Hondón de los Frailes. De gemeente omvat ook twee kleinere dorpen, El Rebalso en La Canalosa.

Elche is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse comarca Baix Vinalopó. Elx ligt op 23 kilometer van Alicante. Naar inwoneraantal is Elx de op drie na grootste stad van de regio Valencia.Het oorspronkelijke centrum van Elche ligt in de archeologische vindplaats L’Alcudia. Hier is het borstbeeld van de Dama de Elche gevonden.

Geografie

De regio staat vol dennen-, amandel- en olijfbomen, en wijngaarden. Enkele plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn La Cuesta en La Cruz, beide geschikt voor ontspanning en recreatie. Om de streek wandelend te verkennen is de route Ruta del Alto Pelao aanbevolen, waarbij men vele mediterrane planten kan waarnemen: dennen, jeneverbes, tijm, rozemarijn. De lokale fauna telt onder andere wilde zwijnen, vossen, patrijzen, hazen, konijnen en hagedissen.

Gastronomie

Behalve de kwalitatief goede druiven met de Beschermde Oorsprongsbenaming Uva de Mesa Embolsada del Vinalopó, kan men van de volgende streekgerechten krijgen: arroz caldoso (smeuïge rijst), gazpacho, gachamiga, puchero (een soort stoofpot) en rijst met konijnenvlees en slakken. Enkele zoetigheiden zijn de rollos de costra, torrijas, sequillos en embocaos.